Łazanki z młodą i kiszoną kapustą

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Dla nas połączenie idealne. Pysznie, prosto i naprawdę sycąco. Obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Polecam.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • około 150 g kapusty kiszonej
  • około 300 g kiełbasy np. śląskiej
  • 2-3 kabanosy kruche wieprzowe Olewnik
  • kilka pieczarek
  • mały kawałek boczku
  • przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól
  • olej do podsmażenia składników
  • małe opakowanie makaronu łazankowego
  • 1 cebula

Przygotowanie:

Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Odsączamy i wyciągamy liść i ziele. Młodą kapustę drobno siekamy i obgotowujemy w wodzie z niewielką ilością soli.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Boczek kroimy na małe kawałeczki, kiełbasę na półplasterki lub drobniej, a kabanosy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki.

Najpier smażymy przez chwilę boczek, po czym dodajemy cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kiełbasę, kabanosy i pieczarki. Smażymy, mieszając.

Teraz dodajemy odsączoną kiszoną i młodą kapustę (ja zawsze zostawiam troszkę wody z gotowania młodej kapusty, nie odsączam jej mocno). Mieszamy całość i doprawiamy słodką czerwoną papryką (2-3 łyżeczki lub do smaku), solą i pieprzem. Zostawiamy całość z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Na koniec dodajemy ugotowany makaron, najlepiej stopniowo, aby wszystko ładnie wymieszać. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Wyłączamy gaz i zostawiamy całość jeszcze chwilę pod przykryciem, smaki ładnie przejdą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz