Ryba z brokułem zapiekana w mleczku kokosowym

Ryba zapiekana z brokułem — szybkie danie na letni obiad. To danie o niskim indeksie glikemicznym, zatem idealne dla cukrzyków, zalecane przy insulinooporności i dla wszystkich dbających o linię. Do przygotowania dania wykorzystałam pstrąga łososiowego, a bazę sosu stanowi mleczko kokosowe.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g  fileta z pstrąga łososiowego/łososia
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 500 g świeżego brokuła
  • 1 łyżka oliwy/masła
  • sól
  • pieprz
  • gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • rybę umyć, osuszyć. Posolić i oprószyć pieprzem
  • brokuła podzielić na różyczki
  • mleczko kokosowe posolić, dodać pieprz z młynka i tymianek
  • do naczynia żaroodpornego przełożyć rybę, obłożyć wiórkami masła oraz różyczkami brokuła, zalać sosem. Piec w 200′ C około 20 minut
  • podawać z ulubioną kaszą: gryczaną, jaglaną, jęczmienną i niskim IG

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *