Krem z kalafiora

4.7/5 (112 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

krem z kalafiora z białych warzyw

Szczerze mówiąc to uwielbiam zupy z kalafiorem w roli głównej. Bardzo lubię to warzywo i moim zdaniem pasuje do naprawdę wielu dań. W dzisiejszym wpisie chciałabym Was bardzo zachęcić do przygotowania jednej z moich ulubionych zup… Krem z kalafiora wychodzi aksamitny, wyrazisty w smaku, a jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Uwielbiam ten smak!

Krem z kalafiora najlepiej smakuje na ciepło wraz z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcesz, możesz go oczywiście podać bez jakichkolwiek dodatków. Już sam w sobie smakuje genialnie!

Przepis na: Krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior – ok. 700 g
  • 4-5 ziemniaków – ok. 400 g
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 litr wody
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego lubczyku
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1/2 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka masła np. klarowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Dodatkowo:

  • kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła
Wyślij emailem

Jak zrobić krem z kalafiora?


Wykonanie:

Z kalafiora wycinamy jego różyczki, zaś wystający głąb odcinamy i wyrzucamy.

Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę (ok. 1 litra) i dodajemy obrane oraz pokrojone w większe kawałki warzywa: połówkę selera (jeśli jest dosyć mały to możesz dodać całego), dwie pietruszki (korzeń i natkę, w przypadku natki, to później ją wyciągamy z zupy przed blendowaniem, więc dodajemy ją do wody bez jakiekolwiek siekania), a także ziemniaki (ok. 4-5 sztuk), przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), świeży lubczyk (nie musimy go siekać) i kalafiora. Wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy całość przez ok. 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy 500 ml bulionu i ponownie gotujemy przez 20 minut na średniej mocy palnika (najlepiej pod przykrywką). Wlewamy śmietankę kremówkę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyciągamy z zupy natkę pietruszki i lubczyk.

Blendujemy zupę do aksamitnej konsystencji. Po tym czasie dodajemy płaską łyżkę masła np. klarowanego i ponownie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także np. gałką muszkatałową. Jeśli zupa wyjdzie bardzo gęsta, wtedy najlepiej dodać odrobinę więcej śmietanki i lekko podgotować.

Opcjonalnie przygotowujemy grzanki.

Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Na patelnię nakładamy masło lub oliwę, dodajemy opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek, nakładamy pokrojony chleb i podsmażamy z obu stron, aż się zarumienią z obu stron i staną się chrupiące.

Gorący krem z kalafiora podajemy z grzankami, grzankami i natką pietruszki czy kolendry.

Smacznego!


Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

krem z białych warzyw

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 112

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Krem z kalafiora

Powiem Wam, że kalafior to obecnie jeden z moich ulubionych warzyw. Będąc dzieckiem pewnie bym go nie tknęła, no może jedynie w zupie kalafiorowej. Jednak teraz bardzo lubię dania, gdzie główną rolę właśnie odgrywa kalafior. Kojarzy mi się on z wakacjami i pysznymi zupami, które serwowała mama jak byłam dzieckiem.  Krem z kalafiora to pyszna zupa, o bardzo aksamitnej konsystencji. Uwielbiam jej kolor i smak! Jak dla mnie krem z kalafiora to jedna z najlepszych zup jakie tylko mogą być. Kochają ją także moi domownicy i znika z talerzy do ostatniej łyżki. No po prostu pycha!

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to sycąca propozycja na obiad, której ciężko odmówić. U mnie w domu zazwyczaj kończy się na przynajmniej jednej dokładce tej genialnej zupy. Wyrazista w smaku, sycąca i taka prosta do przygotowania… Taka powinna być każda możliwa zupa! Szkoda, że tak wielu z Was zazwyczaj przygotowuje tylko drugie danie, a zupa jest rzadkością na obiad. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu mojej zupy krem z kalafiora to się zmieni!

Krem kalafiorowy

Mój krem kalafiorowy to pyszny krem z białych warzyw, gdzie oprócz kalafiora użyłam także pietruszki, selera i ziemniaki (tym razem młode). Równie dobrze można dodać także pora, jednak dla mnie to zbyteczne. Pamiętaj, że nie musisz korzystać z kostek rosołowych żeby stworzyć pyszną zupę. Świetną robotę robi świeży lubczyk, który nadaje każdej zupie genialny smak. Krem kalafiorowy podajemy z groszkiem ptysiowym (można go kupić w każdym sklepie) lub z domowymi grzankami na bazie np. chleba tostowego. Całość stanowi genialne połączenie smakowe!

RozwińZwiń