czwartek, 2 lipca 2020

Cappuccino z kokosem


Cappuccino z kokosem


Dziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne. 

Biszkopt:  
  • 6 jajek  
  • 1 szklanka cukru  
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki kakao  
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy.  Biszkopt pieczemy w blaszce (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.
 
Warstwa Kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz proszek i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C

Masa Cappuccino:
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2  łyżeczki kawy cappuccino


Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.

Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem.


Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
  • 4-5 łyżek mleka
Połamaną czekoladę wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2-3 h.   

Cappuccino z kokosem
Cappuccino z kokosem


Cappuccino z kokosem


 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna inicjatywa, zapraszamy również do nas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności! Na pewno fajnie się komponuje z naszą czekoladą.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...