Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty

Kotlety inne niż wszystkie... siekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty,  z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka!
Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane kotleciki są delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. 
Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. 


Kotlety siekane z kurczaka

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g)
  • 3 duże jajka
  • ok. 350-400 g młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Młodą kapustę szatkujemy, umieszczamy w durszlaku i myjemy pod bieżącą wodą. Przenosimy do dużego garnka.

Przepisy z młodą kapustą

Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy, a kapustkę odcedzamy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.
Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy

Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem/jogurtem greckim. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. 

Kotlety z młodą kapustą

Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka. 

Kotlety z młodej kapusty

Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką.

Siekane kotlety

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki.

Siekane kotlety z kurczaka

Smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

Siekane kotlety z kurczakiem

Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki.

Kotlety siekane z młodej kapusty

Kotlety siekane

Siekane kotlety z kurczaka i młodej kapusty

Siekane kotlety z młodej kapusty

Kotlety siekane z kurczakiem i młodą kapustą

Kotlety siekane z młodą kapustą

Komentarze

  1. Dla mnie super :) Kiedyś robiłam podobne tylko z pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny