Brokułowe kotlety wegetariańskie (bez glutenu, bez laktozy)

     Dziś kolejna propozycja na łatwe do wykonania wege kotlety. Tym razem pod nóż wzięłam brokuły. W mojej kuchni stawiam na prostotę. Do kotletów potrzebujemy 3 składniki główne: warzywo plus płatki z kaszy lub kaszę oraz ziarna słonecznika. Dodajemy przyprawy oraz zioła i mamy gotowe wegetariańskie kotleciki :)



Składniki:
  • 1 brokuł
  • 100 g płatków jaglanych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Brokuła gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ugniatamy go jak ziemniaki tłuczone lub blendujemy.
Płatki jaglane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ok pół centymetra powyżej poziomu płatków.
Ziarna słonecznika mielimy w młynku.
Natkę drobno siekamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobiegu.

Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.


Nasze "kotlety" możemy zaserwować z surówka lub sałatką albo do obiadu zamiast mięsa.


Komentarze