Zielone szparagi i ser halloumi zapiekane w piekarniku

     

     Ser halloumi to moje ostatnie odkrycie. Jest przepyszny. To coś pomiędzy fetą a mozzarellą o wyrazistym, słonym smaku. Doskonały do zapiekania. Koniecznie spróbujcie :)



Składniki:
  • pęczek szparagów
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 200 g komosy ryżowej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • oliwa do polania
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Szparagi myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu. Polewamy je oliwą, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem.

Ser halloumi przekrawamy wzdłuż na pół i każdą polówką nacinamy w szachownicę jak na zdjęciu. Układamy ser na szparagach. Dodajemy gałązki rozmarynu oraz ząbki czosnku i całość wkładamy do nagrzanego do 200 piekarnika na funkcję grill lub termoobieg. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.

W międzyczasie gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy komosa się ugotuje a ser i szparagi upieką wszystko serwujemy jako danie obiadowe.





Komentarze