sobota, 27 czerwca 2020

Domowe zapiekanki XXL

Na wakacjach nad morzem to już tradycja, żeby kupić zapiekanki XXL. Każdy lubi te długie pyszne bułki, szczególnie pamiętamy smaki jak za dawnych lat. Najlepsze zapiekanki są jednak te domowe z dużą ilością składników, sera i sosami :)






Składniki:
- 1 bagietka lub 2 pół bagietki,
- 1/2 kg pieczarek,
- majonez do posmarowania bułek (Winiary),
- 1 cebula,
- ok. 400 g tartego żółtego sera (np. cheddar),
- szczypiorek i natka pietruszki,
- sól, pieprz, ketchup, lub sos mango-curry czy hamburgerowy,
- dla mięsożerców polecam dodać szynkę, podsmażony w kosteczkę boczek, lub cokolwiek mamy w naszej lodówce :)

Wykonanie:
Pieczarki obieramy i bardzo drobno kroimy w kosteczkę, tak samo cebulę. Cebulę dusimy na oleju z odrobiną masła do miękkości na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody i miękkości, przyprawiamy solą i pieprzem. Długie bagietki przekroiłam na pół, bo nie mieściły mi się w piekarniku. Pół bagietki tniemy na pół wzdłuż. Smarujemy cienką warstwą majonezu (najlepszy wg mnie to Winiary). Na to kładziemy pieczarki, ewentualnie kładziemy szynkę, posypujemy tartym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5-10 min do stopienia się sera. Po wyjęciu polewamy ketchupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Sos do hamburgerów















2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari