Limonkowe placuszki twarogowe

Limonkowe placuszki twarogowe Proste i pyszne twarogowe placuszki. Idealne na śniadanie, kolację lub słodki obiad. Do dzisiejszych placuszków dodałam łyżkę limonki. Nadała im wspaniałego smaku. A do podania… nasze nowe słodkie odkrycie jakim jest krem orzech laskowy&kakao AlleDobre! od Sweet Mill

Polecamy! O kremie napiszę Wam już niedługo o wiele więcej. Dziś podkreślę tylko, że jest:

  • bez oleju palmowego,
  • bez dodatku soli,
  • bez konserwantów i barwników,
  • zamiast cukru dodano maltitol.

Taki krem idealnie smakuje z plackami, naleśnikami, babeczkami, jako dodatek do deserów lub smarowidło 😉 Polecam.

A wracając do twarogowych placuszków z dodatkiem soku z limonek… Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 230 g półtłustego twarogu
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 jajko klasy M
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Do podania:

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy cukier, sok z limonki i wbijamy jajko. Mieszamy składniki. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę, mieszając.

Z masy w dłoniach formujemy małe placuszki (dłonie można zwilżyć zimną wodą lub oprószyć mąką).

Placuszki smażymy na oleju (średni płomień, olej u mnie wypełnia dno małej patelni) z obu stron.

Układamy na ręcznikach papierowych i odsączamy z nadmiaru oleju.

Podajemy z kremem orzech laskowy i kakao. Krem cudownie rozpływa się na jeszcze ciepłych placuszkach 🙂 Polecam!

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz