Polędwiczki z kurczaka z warzywami – obiad z piekarnika

Polędwiczki z kurczaka z warzywami – obiad z piekarnika Delikatne i pyszne polędwiczki, dużo warzyw… Dla mnie obiad idealny. Prosty do przygotowania i niebywale pyszny. Obiad dla całej rodziny. Do takich polędwiczek idealnie pasują małe korniszonki koktajlowe i sos czosnkowy. My uwielbiamy takie połączenia.

Polędwiczki z kurczaka zamarynowałam w jogurtowym dressingu z ziołami Kuhne (Polecam! Idealny do marynat, sałatek lub maczania domowych chipsów czy też pieczonych ziemniaków). Wzbogaciłam całość prostym zestawem przypraw. Dzięki temu polędwiczki są naprawdę delikatne i śmiało można je podać dzieciom. Dodatkowo całość pieczona jest w rękawie do pieczenia, co sprawia, że mięso wychodzi naprawdę soczyste.

Spróbujcie, polecam! Prosty i niedrogi obiad dla całej rodziny.

Delikatne polędwiczki z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie. Proste i pyszne danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • około 700 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 opakowania ulubionych warzyw na patelnię
  • 4 łyżki dressingu jogurtowego z ziołami Kuhne
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • mała szczypta soli
  • opcjonalnie ulubione zioła do posypania warzyw

Do podania:

  • korniszony koktajlowe Kuhne
  • sos czosnkowy

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy składniki marynaty: dresing jogurtowy, pieprz, sól, przyprawę do gyrosa i słodką czerwoną paprykę.

Do miski przekładamy polędwiczki z kurczaka. Dodajemy naszą marynatę. Całość dokładnie mieszamy ręką tak by pokryć kawałki kurczaka naszą marynatą. Miskę z mięsem wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg).

Warzywa na patelnię wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy na nich nasze marynowane polędwiczki z kurczaka. Związujemy rękaw do pieczenia z dwóch stron. W rękawie robimy kilka dziurek patyczkiem do szaszłyków. Uwaga! Układamy całość na blaszce do pieczenia.

Wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowa półka) i pieczemy około 55 minut (ja pod koniec na 8-10 minut włączam termoobieg, ale nie jest to konieczne).

Następnie rozcinamy nasz rękaw, zostawiamy na chwilę i podajemy na talerzach lub przekładamy na blaszkę (każdy nałoży sobie porcje, to też dobry sposób by danie było cały czas ciepłe jeśli nie podajemy całej porcji od razu – blaszkę zostawiamy w minimalnie nagrzanym piekarniku).

Tak przygotowany obiad najlepiej smakuje w towarzystwie koktajlowych korniszonów i sosu czosnkowego. Można też całość przed podaniem oprószyć dodatkowo ulubioną mieszanką ziół.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz