środa, 24 czerwca 2020

Boczniaki w panierce a'la schabowe

Kotlety z boczniaków w chrupiącej panierce są po prostu pyszne. To chyba najbardziej znany sposób na boczniaki. Prosty i pyszny obiad.
5 dużych boczniaków
1 jajko
łyżka mąki
sól
pieprz
wegeta
 nie pełna szklanka bułki tartej
Opcjonalnie garść białego sezamu
Masło klarowane do smażenia

Boczniaki płuczemy i osuszmy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy twarde trzonki.
W misce wymieszać mąkę z odrobiną wody,  dodać jajko i przyprawy ponownie wymieszać.Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego..
Jeżeli używamy sezamu to mieszamy z bułką tartą w osobnej miseczce.
Boczniaki panierujemy najpierw w cieście jajecznym następnie w bułce tartej.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego:)
Polecam również smaczne flaczki z boczniaków



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz