czwartek, 25 czerwca 2020

Oprószana kalarepa z marchewką

Bardzo smaczny dodatek do obiadu i świetny sposób na kalarepkę. Przygotowana na gęsto z marchewką, dodatkiem masła  i oprószona mąką. 
1 duża kalarepa
3 średniej wielkości marchewki
1 spora łyżka masła ok. 30 gramów
2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej
1 szklanka wody ok 300 ml
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Kalarepkę i marchew obieramy następnie kroimy w niedużą kosteczkę.
Wszystko przekładamy na dużą patelnię zalewamy wodą dodajemy sól i cukier.
Pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie ok. 15 minut a woda w większości odparuje. Od czasu do czasu mieszamy.
Na koniec dodajemy masło mieszamy aż się rozpuści i dodajemy mąkę ponownie mieszamy i dusimy jeszcze 2 minutki aż całość zgęstnieje.
Smacznego :)

2 komentarze: