Makaron z burratą i prosciutto

Wyciągam z szafek makaronowe zapasy. Mam tendencję do kupowania makaronu o różnych ciekawych kształtach, więc jego ci u mnie nie brakuje 😉 Ten np kupiłam ostatnio w Lidlu.

Jeśli chodzi o burratę, to jadłam ją po raz pierwszy. Bardzo fajna, ciekawa. Z pewnością kupię ją jeszcze nie raz. Z przyjemnością też powtórzę ten przepis na makaron w śmietanowym sosie z prosciutto i pomidorkami koktajlowymi.

  • około 300 g makaronu ze szpinakiem (może być inny)
  • 100 g prosciutto
  • 1 op. burraty
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3/4 szkl. śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół (lub na ćwiartki, w zależności od wielkości).

Prosciutto kroimy na kawałki (np na grubsze paski).

Czosnek kroimy na plasterki, a następnie z grubsza siekamy (nie za drobno).

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy śmietankę. Gdy się zagotuje dodajemy pokrojone pomidorki oraz mniej więcej połowę prosciutto. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kilka minut.

Listki bazylii drobno siekamy, dodajemy do śmietanki.

Odcedzony makaron przekładamy do miski. Wlewamy sos śmietanowy. Dodajemy pozostałe prosciutto. Mieszamy.

Makaron rozkładamy na około 3-4 talerze. Na wierzchu układamy kawałki burraty.