niedziela, 21 czerwca 2020

Pieczone kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej




Składniki:

1 kalafior
1/2 szklanki kaszy jaglanej
250 ml bulionu warzywnego
2 jajka
1 pęczek koperku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka czosnku
4 łyżki oleju
sól, pieprz

bułka tarta do panierowania


Sposób wykonania:

Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie przerzucamy kaszę na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Z powrotem przesypujemy ją do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 15 minut.
Do dużej miski wkładamy ugotowanego i poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy.
Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej.
Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka).
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 30 minut, do momentu aż kotlety będą rumiane (na 5 minut przed wyjęciem kotlety możne przekręcić na drugą stronę).
Podajemy z lekkimi surówkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...