Mini pavlova z mascarpone

4.6/5 (181 ocen)

Ilość porcji

7-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

130 min

mini pavlova przepis

Jeśli lubisz bezowe desery, to mam dla Ciebie coś idealnego! Mini Pavlova z lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to genialny deser, który znika w oka mgnieniu.

Mini Pavlova najlepiej smakuje w dodatku ze świeżymi owocami jak soczyste truskawki, maliny czy borówki amerykańskie. Opcjonalnie posypujemy także startą gorzką czy mleczną czekoladą lub drobno posiekanymi pistacjami.

Jeżeli chodzi o przygotowanie bezy chrupiącej z zewnątrz i mięciutkiej wewnątrz dużo mi pomogła swoimi radami Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem. Jeśli nie znacie jej bloga to musicie to jak najszybciej nadrobić!

Przepis na: Mini pavlova z mascarpone

Składniki:

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek
Wyślij emailem

Jak zrobić mini pavlovą?


Wykonanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki minimum dwie godziny wcześniej.

W misie miksera ubijać przez kilka minut białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier,  łyżeczka za łyżeczką, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ja ubijam w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity. Po tym czasie dodajemy łyżkę soku z cytryny, a także przesianą skrobię ziemniaczaną i następnie delikatnie mieszamy szpatułką (lub opcjonalnie na bardzo małych obrotach miksera).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 120ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 105ºC i piec przez około 100-120 minut – bezy powinny jedynie lekko się zarumienić, mogą delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.

Krem śmietankowy nakładamy na bezę dopiero przed samym ich jedzeniem, ponieważ beza wtedy nieco zmięknie.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy aż masa wyjdzie sztywna. Wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami przeciętymi na połówki. Gotowe!

Jeśli chcesz przygotować dużą bezę w formię tortu, to polecam odwiedzić mój wpis – beza Pavlova.


mini pavlova

mini pavlova

beza z mascarpone

pavlova

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 181

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
9 miesięcy temu

Ile bez wyjdzie z tej proporcji?

Monika
Monika
9 miesięcy temu

Dziękuję, gapa ze mnie, nie doczytałam

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

Czy mozna zrobic z tego przepisu jedna duza beze pavlowa? Jezeli tak to po podwojeniu porcji skladnikow jak wyglada czas pieczenia?

Gosia
Gosia
1 rok temu

Bezy wyszły IDEALNE! Serdecznie dziękuję za ten przepis. To był test, pierwsze podejście do bezy, no i sukces! Na pewno zrobię ponownie ten deser :).

IMG_7838.jpeg
Karolina
Karolina
1 rok temu

Witam ile dni przed imprezę wcześniej mogę zrobić bezy

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Witam, ile porcji otrzymam z przepisu ?

Justyna
Justyna
3 lat temu

Okropnie gumowata nie da się tego normalnie zjeść. Nie polecam tego przepisu

Kornelia
Kornelia
2 lat temu
Reply to  Justyna

za krótko suszyłaś beze też tak miałam jak nie mogłam wyczuć piekarnika, nie krytykuj ucz się na błędach

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Justyna

W takim razie została niestety źle zrobiona.

MArlena
MArlena
6 lat temu

Jakie piękne Ci wyszly ;p

green goodies
green goodies
6 lat temu

pychotka, mój ulubiony deser! 🙂

Renata
Renata
6 lat temu

często piekę, ale najlepiej smakują nam z malinami:)
pycha, ale się rozmarzyłam;)

Marcel
Marcel
6 lat temu

Ale ty tu ludzi na diecie kusisz! 🙂

Healthy food explorer
Healthy food explorer
6 lat temu

Fantastyczne i bardzo urocze deserki 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
6 lat temu

Wyglądają ślicznie 🙂 Lato na talerzu!

Ewelina
Ewelina
6 lat temu

dawno nie jadłam ;d muszę się wybrać z koleżankami do cukiernii bo sama nigdy takich nie zrobię

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Bardzo lubimy bezę z owocami 😀

Robercik
Robercik
6 lat temu

Świetny deserek ;]