Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Mus truskawkowy

Mus truskawkowy

Zapraszam po mój ulubiony przepis na mus truskawkowy. Jest super uniwersalny i bardzo prosty do zrobienia. Szykuję z niego nie tylko desery w pucharkach, ale i krem do tortu, czy też mus do serników na zimno.

- tylko kilka składników
- wiele zastosowań musu 
- dokładny opis wykonania kremu

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia deseru: 3 godziny
Liczba porcji: 700 g musu - 850 ml

Kaloryczność kcal: 136 w 100 ml musu
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 g
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny - 15 g
  • 3 łyżki cukru pudru - 60 g
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki

Mus truskawkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę trzymaj schłodzoną w lodówce. 

Chłodzenie gotowego musu: Aby mus stężał, należy odłożyć go do lodówki. To jak szybko zrobi się sztywny zależy głównie od tego, jak duże jest naczynie. Jeśli podzielisz go na kilka deserów do miseczek po 200 ml, to będzie gotowy już po około dwóch, trzech godzinach. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi 700 gramów musu, co u mnie odpowiadało pojemności około 850 ml. Taka ilość wystarczy na cztery desery w pucharkach o pojemności trochę ponad 200 ml każdy. Musem można też przełożyć dwie warstwy mniejszego tortu lub też wyłożyć go jako górna warstwa sernika na zimno. 

Mus truskawkowy, 1

Mus truskawkowy, 2

Mus truskawkowy przepis

Pół kilograma truskawek umyj, zdejmij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz truskawki mrożone, to nie trzeba ich rozmrażać. Wystarczy umieścić je w małym rondelku i zacząć podgrzewać tak samo jak te świeże. Ustaw średnią moc palnika. Nie przykrywaj garnuszka przykrywką. Od czasu do czasu zamieszaj truskawki przy pomocy drewnianej łyżki. Po około dziesięciu minutach truskawki powinny być już ugotowane. 

Mus truskawkowy, 3

Mus truskawkowy, 4

Zdejmij garnek z palnika i odstaw na parę minut do lekkiego tylko przestudzenia. Cztery płaskie łyżeczki, czyli równo 15 gramów żelatyny (tak samo żelatyna w paskach = 15 gramów) umieść w malutkiej miseczce. Wlej trzy łyżki zwykłej wody i odstaw żelatynę na pięć minut, by zdążyła w tym czasie lekko napęcznieć.
Mus truskawkowy, 5

Gorące jeszcze truskawki zmiksuj na gładko przy pomocy blendera. Wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki i dodaj napęczniałą żelatynę. Zawartość garnuszka mieszaj kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie powinno być z tym problemu, ponieważ zdarza mi się nawet wsypywać żelatynę do gorących zmiksowanych truskawek i nawet bez wcześniejszego przygotowania żelatyna rozpuszcza się w kilka minut. 

Jeśli jednak zmiksowane truskawki zdążyły się przestudzić, to przed dodaniem żelatyny możesz je ponownie zagotować. Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika. Poczekaj minutę i dodaj żelatynę. 
Mus truskawkowy, 6

Naczynie z truskawkami z żelatyną odstaw do przestudzenia. Pilnuj jednak, by zawartość garnuszka nie zaczęła tężeć zanim zrobisz bitą śmietanę. W wysokim naczyniu umieść szklankę śmietanki kremówki 30 %. Będzie to 250 ml. Do naczynia ze śmietanką dodaj trzy łyżki cukru pudru, czyli około 60 gramów cukru. 

Całość miksuj przez około 20 sekund, by połączyć śmietankę z cukrem pudrem. Naczynie z kremem ze śmietanki i cukru umieścić na 20 minut w zamrażalniku, by bardzo mocno się schłodził. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Mocne chłodzenie słodkiej śmietanki jest bardzo ważne, szczególnie w upalne dni. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i natychmiast zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach.

Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie zrobić się sztywna. Może to trwać minutę lub trochę dłużej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubitą śmietankę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.

Porada: Przed ubijaniem śmietanki możesz też dodać do niej odrobinę nasion wanilii, łyżeczkę esencji lub też pół łyżeczki pasty waniliowej. 

Mus truskawkowy, 7

Zmiksowane (przestudzone, ale jeszcze nie tężejące) truskawki z żelatyną przelałam do trochę większej miski. Stopniowo dodawałam po łyżce bitej śmietany. Po każdej porcji mieszałam delikatnie całość przy pomocy szpatułki. Na koniec użyłam jednak miksera i w kilka sekund i na najniższych obrotach połączyłam wszystkie składniki w jednolity, puszysty mus.

Porada: Do musu truskawkowego nie dodawałam żadnych barwników. Postawiłam na naturalną, delikatnie różową barwę. Aby kolor musu być intensywniejszy, można przed wymieszaniem całości dodać odrobinę soku z buraków lub też ewentualnie barwnik spożywczy w kolorze różowym lub czerwonym. 
Mus truskawkowy, 8

Mus truskawkowy można już odłożyć do lodówki, do całkowitego stężenia. Ja swój mus przełożyłam do dwóch szklanek o pojemności około 200 ml oraz do jednego większego naczynia o pojemności 450 ml. Mniejsze desery stężały już po dwóch godzinach, zaś większy po trzech. 

Desery polecam udekorować przed podaniem świeżymi truskawkami. Można też śmiało (po lekkim stężeniu) zalać je truskawkową galaretką. Otrzymasz wówczas pyszny i śliczny deser z truskawkami. 
Mus truskawkowy, 9

Mus truskawkowy, 10

Mus ten świetnie sprawdzi się również jako krem truskawkowy do tortów. Będzie też idealny do wyłożenia na sernik na zimno.
Jak Ty planujesz podać swój mus z truskawek?

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (297 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Mus truskawkowy

W sezonie na truskawki uwielbiam szykować z nich najróżniejsze dania. Są to zazwyczaj serniki, ciasta oraz rozmaite desery. Z truskawkami robię też napoje a nawet sałatki i dodatki do mięs. Najpyszniejszy z serników to sernik na zimno. Najchętniej dodaję do niego właśnie truskawki. Z truskawek szykuję też mój ulubiony dżem truskawkowy oraz inne świetne przetwory. Gorąco polecam też inne truskawkowe przetwory. Wszystko to znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym. Tym razem jednak przyszła kolej na krem truskawkowy. To mój najlepszy przepis na mus truskawkowy, który ma niezwykle uniwersalne zastosowanie. To nie tylko przepyszny i puszysty mus z truskawek, który można jeść samodzielnie podany w pucharku, ale wspaniały mus truskawkowy do ciasta. Idealnie sprawdzi się jako jedna z warstw do tortu. Mój krem truskawkowy do tortu sprawdzi się przy torcie na jasnym biszkopcie. Mój mus ma całkowicie naturalny kolor. Po wymieszaniu z ubitą śmietanką jest delikatnie różowy. Jeśli chcesz wzmocnić kolor musu z truskawek wystarczy, że dodasz odrobinę soku z buraków lub ewentualnie kropelkę barwnika w kolorze czerwonym lub różowym. Bardzo dobra jest również moja tarta z truskawkami świeżymi i kremem z mascarpone. Zapraszam też po ciasto drożdżowe z truskawkami

Krem truskawkowy do tortów

Mój mus z truskawek, czyli inaczej mówiąc pianka truskawkowa lub nawet rem truskawkowy to deser, który przygotujesz w bardzo prosty sposób a do tego tylko z kilku składników. Ponieważ mus truskawkowy zawiera w składnikach żelatynę, może być użyty jako samodzielny deser w pucharku, jako jedna z warstw tortu. Tutaj polecam mój przepis na biszkopt. Myślę, że to najlepszy mus truskawkowy do tortu. Do czego jeszcze mus truskawkowy? Z całą pewnością do serników na zimno. Mus truskawkowy wystarczy wyłożyć jako górna warstwa sernika. Do tego śmiało polecam jeszcze świeże truskawki na szczyt do dekoracji. Jako mus truskawkowy do ciast sprawdzi się w ciastach jogurtowych. Taki mus można wyłożyć na przestudzone ciasto. Do zrobienia tego musu z truskawek używam zazwyczaj truskawek świeżych, ale i te mrożone nadadzą się bez problemu, ponieważ truskawki i tak najpierw gotujemy. Dzięki temu smak musu jest wyraźniejszy. Podgotowane truskawki są słodsze. Aby sam mus był jednocześnie słodszy i wyraźniejszy w smaku dodajemy jeszcze cukier i sok z cytryny. Wówczas nawet te najmniej wyraźne w smaku truskawki będą smakowały rewelacyjnie. Zapraszam też po inne moje przepisy na truskawki