6/17/2020

6/17/2020

Puszyste placuszki z sosem truskawkowym


Jak wiecie jestem ogromną fanką placuszków w każdej formie - i tych na słodko i tych wytrawnych. Lubię z nimi eksperymentować, ponieważ dają nieskończoną ilość możliwości. Jednak najbardziej ze wszystkich połączeń lubię puszyste, pszenne placuszki z dodatkiem sody i świeżymi, letnimi owocami. Naprawdę nie sposób ich nie lubić, najlepiej sprawdźcie sami ;-)

Składniki:

  •  200 ml maślanki naturalnej lub kefiru, jogurtu naturalnego
  •  około 150 g mąki pszennej
  •  1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru
  •  1 jajko
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  szczypta soli
  • oliwa do smażenia
  • 400 g truskawek 
  • opcjonalnie: miód lub ksylitol 
  • do dekoracji: cząstki truskawek, kokos w płatkach, pestki granatu


Wykonanie:
Truskawki miksujemy blenderem na gładką masę. Opcjonalnie dosładzamy do smaku. Wlewamy do garnuszka i podgrzewamy na dość dużym ogniu przez około 15 minut, aż sos się zredukuje.

Maślankę wlewamy do miski, dodajemy jajko, mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy cukier, przesianą mąkę, sól i sodę, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto powinno mieć kleistą konsystencję.  Odstawiamy je na 10 minut. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy placuszki. Gorące układamy w stosik. Polewamy sosem truskawkowym. Wierzch możemy udekorować cząstkami truskawek, płatkami kokosa itp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz