wtorek, 16 czerwca 2020

Torcik truskawkowy


Prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i lekki torcik truskawkowy :). To dwa blaty puszystego biszkoptu przełożone musem truskawkowym na bazie śmietanki kremówki i zmiksowanych truskawek. Choć torcik jest naprawdę prosty i niewyszukany, to prezentuje się bardzo elegancko :). Znika szybko i smakuje każdemu :). Bardzo polecam!



Biszkopt:
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze
  • 120 g cukru
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 ml śmietanki kremówki  30% lub 36%, schłodzonej
  • 80 g cukru
  • 16 g żelatyny w proszku ( 4 łyżeczki )
Polewa:
  • pół szklanki już przetartego dżemu truskawkowego ( można dać troszkę więcej )
  • 4 g żelatyny w proszku ( 1 łyżeczka )
Nasączenie:
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego lub pomarańczowego ( w wersji bezalkoholowej można zastąpić herbatą )
  • 4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • około 300 g truskawek
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód, boków niczym nie smarować.

Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijając na niskich obrotach miksera. Wsypać przesiane obie mąki i BARDZO delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom, należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.

Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ) ostrym i giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy.

Biszkopt najlepiej jest upiec wieczór wcześniej.


Mus truskawkowy:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia i odstawić na kilka minut do napęcznienia.

Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w garnuszku, dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać do momentu, aż truskawki puszczą sok i cukier całkowicie się rozpuści.  Zagotować, zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia ( do temperatury pokojowej ).

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać wystudzony truskawkowy mus i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia. Mus wstawić do lodówki, aby zaczął lekko gęstnieć ( ale należy często do niego zaglądać, by nie stężał za mocno ).


Złożenie tortu:

Składniki nasączenia wymieszać i rozdzielić równo pomiędzy 2 szklanki ( ułatwi to dozowanie nasączenia ).

Biszkopt przekroić na dwa równe blaty. Jeden blat zapiąć z powrotem w tortownicy. Nasączyć go połową ponczu. Przy brzegu tortownicy ułożyć połówki truskawek, jedna obok drugiej, stroną rozciętą ku obręczy tortownicy. Wylać tężejący mus truskawkowy, wyrównać. Jeżeli mus jest jeszcze dość rzadki, wstawić na chwilę do lodówki, aby bardziej stężał i dopiero na taki mus położyć nasączony wcześniej pozostałym ponczem drugi blat biszkoptu, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania polewy.


Polewa:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia i odstawić na kilka minut do napęcznienia.

Dżem truskawkowy mocno podgrzać w garnuszku i do gorącego dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do wystudzenia. Gęstniejącą, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. 

Przed podaniem można dowolnie udekorować, np. tak jak ja - bitą śmietaną i truskawkami.


Smacznego :)










1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates