google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Przepis na szwedzkie pulpeciki IKEA / Swedish IKEA meatballs recipe

sobota, 13 czerwca 2020

Przepis na szwedzkie pulpeciki IKEA / Swedish IKEA meatballs recipe


Kilka tygodni temu, w jednej z tutejszych gazet przeczytałam artykuł obwieszczający wiadomość, brzmiącą niemal jak sensacja, ‘Szwedzki sprzedawca mebli opublikował przepis na klopsiki i sos do nich, aby fani kultowych kęsów mogli się nimi delektować, nawet gdy sklepy Ikea pozostają zamknięte z powodu zagrożenia COVID-19’.

„Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni”, powiedział w komunikacie prasowym Lorena Lourido, kierownik ds. Żywności Ikea.
Wiele osób przyjęło to z dużym zadowoleniem. I po aktywności na forum pod postem wnoszę, że zaczęło przygotowywać w domu własne pulpeciki w stylu IKEA. Zapoznałam się z tym przepisem i chętnie go kiedyś wypróbuję, jednak moje dzisiejsze klopsiki przygotowałam według receptury, którą również kilka lat temu znalazłam w Internecie, tuż po przyjeździe do Szkocji.
W Polsce mieszkałam zaledwie 20 minut spacerkiem od Ikea. Bardzo często wpadałam tu nie tylko na obiady, ale również na śniadania, lunch i kolacje. 

Klopsiki należały oczywiście do moich ulubionych dań obiadowych. 
Przepis, który dzisiaj podaje bardzo przypadł mi do gustu i chętnie przygotowuje swedish meatballs zgodnie z jego wytycznymi. Klopsiki i sos smakują dokładnie tak jak te z Ikea.

Składniki na porcje dla 2 osób.

250 g mięsa wołowego

250 g mięsa wieprzowego

1 jajko

Bulka tarta ½ szklanki

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

½ łyżeczki soli

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju roślinnego

Ingredients are serving for 2 people.

250 g beef

250 g pork

1 egg

Breadcrumbs, ½ cup

1 teaspoon grated nutmeg

1 teaspoon freshly ground pepper

½ tsp salt

1 medium onion

2 garlic cloves

2 tablespoons of vegetable oil

Składniki na sos

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/6 kostki masła

1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon, w dzisiejszym przepisie użyłam 1 łyżeczki angielskiej

2 łyżki mąki

Kostka bulionu wołowego rozpuszczonego w 300 ml wody.

100 g śmietany single cream (kremówka 18%)

Ingredients for the sauce

1 teaspoon salt

1 teaspoon freshly ground pepper

½ teaspoon grated nutmeg

1/6 cube of butter

1 teaspoon mustard, preferably Dijon, in today's recipe I used 1 teaspoon English

2 tablespoons of flour

Cubes of beef broth dissolved in 300 ml of water.

100 g single cream (18% cream)

Przygotowanie

Mięso wkładam do miski. Dodaje jajko, przyprawy, bardzo drobno posiekaną cebule i zmiażdżony czosnek. Bułkę tartą przygotowuje z ciemnego chleba tostowego. Wystarczą 2 do 3 małych kromek. Wkładam je do tostera i zrumieniam na brązowy kolor. Łatwo się rozkruszają tworząc idealna, świeżą bułkę tartą.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i formuje małe pulpety o średnicy miej więcej 2 cm. Układam je na desce. Na dużą patelnię wlewam olej i gdy się rozgrzeje układam, w równych odstępach, pulpety. Obsmażam je dokładnie i przekładam na blaszkę lub do płaskiego naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut. 
Gdy pulpeciki ‘zapiekają’ się w piekarniku, przystępuję do przygotowania sosu. Patelnie, w której się smażyły, stawiam na małym ogniu i wrzucam masło. Po rozpuszczeniu się masła dodaje mąkę i dokładnie mieszam przy pomocy ubijaczki do jajek. Gdy mąka dokładnie zmiesza się z masłem, wlewam bulion, mieszam, dodaje musztardę i przyprawy i ponownie dokładnie mieszam i czekam aż się zagotuje. Gdy na powierzchni pojawiają się bąbelki dodaje śmietanę i ponownie mieszam.

Pulpety wyciągam z piekarnika i wkładam do patelni z sosem i pokrywam je nim. Pulpety gotowe są do zaserwowania.

Podaje je z młodymi ziemniaczkami i sosem z żurawiny. Posypuje koperkiem i mogę się poczuć jak w restauracji IKEA.

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Ja również mam swój przepis na te pulpety. Nie ma w nim gałki m. Wypróbuję i podzielę się przemyśleniami. Pozd. Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj wypróbowałam twój przepis. Moje dzieci były zachwycone!
    Obawiam się (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), że teraz już często będę je przygotowywać. Pozdrawiam z Opola -Ania

    OdpowiedzUsuń