Ciasto z truskawkami na maślance

Ciasto z truskawkami na maślance. Placek z truskawkami i cukrem pudrem. Ciasta z tymi owocami to hit nad hity w sezonie truskawkowym, są szybkie, pyszne i łatwe do przygotowania. Przeważnie piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem nie miałam jogurtu, upiekłam więc ciut zmienioną wersję na maślance. Dzięki dodatkowi maślanki ten placek z truskawkami jest  dłużej wilgotny. doskonale smakuje do kawy jak i do herbaty. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca, gdy piekę je w tortownicy to wygląda na ciasto drożdżowe, gdyż jest bardzo wyrośnięte! Można to ciasto upiec z innymi owocami, ja dodałam jeszcze mrożone borówki i porzeczki.
Placek z truskawkamiciasto z truskawkami

Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: 65 przepisów.

Przepis na proste ciasto maślankowe z truskawkami i cukrem pudrem

Składniki na ciasto truskawkowe na maślance, na formę 25 cm x 30 cm:

2 ½-3 szklanki mąki pszennej o poj. 250 ml
ok.3 łyżeczki) proszku do pieczenia
2-3 jajka
3/4 -1 szklanki cukru o poj. 250 ml
1 op. cukru wanilinowego (15 g)
125 ml roztopionego masła lub oleju
250 ml maślanki

oraz truskawki (ok. 250 g) i cukier puder do posypania

Przygotowanie  ciasta z truskawkami na maślance:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra i dół bez termoobiegu. Ciasto upiekłam  w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ale możecie też upiec w tortownicy, będzie wyższe.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut)  jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną maślankę, rozpuszczone masło lub olej, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby owoce trzymały się na powierzchni, a nie zapadły się w głąb ciasta.

Ciasto przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy pokrojone w plastry truskawki, pomiędzy nimi rozrzucamy borówki i porzeczki.

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut, ( do tzw. suchego patyczka) ciasto ma ładnie urosnąć, a powierzchnia ciasta lekko się zarumienić. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu ciasto z truskawkami posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Można do tego ciasta zrobić kruszonkę. Moje dwa sposoby na zrobienie kruszonki do ciasta:
kruszonka na maśle

1 szkl. mąki pszennej
150 g masła
½-3/4  szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
kruszonka z olejem:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
½-3/4  szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

Jak robi się kruszonkę do ciasta?  Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać posiekane masło lub wlać olej, oraz cukier, cukier wanilinowy (opcjonalnie) wszystkie składniki połączyć rozcierając je palcami, aż powstanie sypki piasek. Następnie połączyć  składniki formując kulę z ciasta, włożyć ją do woreczka i przełożyć do zamrażalnika. gdy chcemy sypką kruszonkę, nie mrozimy ciasta na kruszonkę tylko rozsypujemy ją na powierzchni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *