Słonecznikowiec z pianką krówkową

W tym roku nie będzie przepisu na mazurka, ale nie martwcie się, mam dla Was równie smaczną propozycję na ciasto z masą. Co prawda jest to biszkopt, a nie kruche cisto jak w przypadku mazurka, ale jest przepyszne! Słonecznikowiec z pianką krówkową podbił moje serce! Połączenie czekoladowego biszkoptu, prażonego słonecznika na maśle z cukru oraz pianki z masą krówkowa  to niewątpliwie kompozycja idealna

Wszystkich tych, który oczywiście dodatkowo szukają klasycznych przepisów na Wielkanocne pyszności zapraszam TUTAJ.

Słonecznikowiec z pianką krówkową

Słonecznikowiec z pianką krówkową

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 15 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)
  • 3 kopiata łyżki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie budyniu czekoladowego

Pianka krówkowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 400 g masy krówkowej (u mnie kukułkowa firmy Helio)
  • 1 kopiata łyżka żelatyny
  • 200 g słonecznika (u mnie firmy Helio)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Wymiary formy 30 x 25 cm.

Rozpoczynamy od upieczenia ciasta. Całe jajka wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Powinny ubić się na piankę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ubijamy do lekkiego zgęstnienia tej piany. Na koniec dodajemy budyń i przeciekawy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia, a zimny przecinamy na pół.

Kolejno zajmujemy się słoneczkiem. Na patelnię wrzucamy masło, słonecznik i 2 łyżki cukru. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ziarna ładnie się zazłocą. Gotowy ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia, ale co jakiś czas mieszamy (patelnia będzie jeszcze gorąca więc pomimo tego, że ściągnęliśmy go z ognia nadal może się przypalić, więc trzeba uważać). Z wystudzonego słonecznika pozostawiamy około 3 łyżki słonecznika, a resztę przekładamy do blendera/rozdrabniacza i lekko rozdrabniamy. Stopień rozdrobnienia ziaren zależy od Waszego gustu, ja wolę gdy są większe i wyczuwalne kawałki więc tylko delikatnie go rozdrabniam.

Na końcu, kiedy wszystko pozostałe mamy gotowe, zajmujemy się pianką. Rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Zostawiamy ją do przestudzenia. W między czasie ubijamy na sztywno śmietankę. Później dodajemy masę krówkową i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dorzucamy rozdrobniony słonecznik oraz żelatynę i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Spód ciasta smarujemy tężejącą masą (około 2/3), przykrywamy go górą ciasta, którą smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy odłożonym słonecznikiem. Ciasto odstawiamy na jakiś czas w zimne miejsce do stężenia.

Smacznego 😉

Słonecznikowiec z pianką krówkową

Słonecznikowiec z pianką krówkową

Słonecznikowiec z pianką krówkową

Słonecznikowiec z pianką krówkową

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.