Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Kolejna odsłona babki Wielkanocnej. Tym razem, żeby nie było tak standardowo i klasycznie, mam dla Was babkę z daktylami i migdałami. Babka z daktylami w czekoladowej polewie to alternatywa dla osób, którym przejadły się klasyczne ucierane i drożdżowe baby. Zamiast migdałów możecie śmiało dorzucić posiekane ulubione orzechy. Każde z nich będą świetnie pasowały 😉

Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Składniki:

  • 200 g daktyli (u mnie HELIO)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru 
  • 15 g cukru migdałowego (można zastąpić waniliowym)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g płatków migdałowych (u mnie HELIO)

Polewa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych (u mnie HELIO)
  • 1 porządna łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.

Rozpoczynamy od pokrojenia na drobno daktyli. 

Do miski wbijamy całe jajka, dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy nasze pokrojone daktyle, cukier, miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy.

Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto i wyrównujemy.

Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C do tzw. suchego patyczka (u mnie około 1h 20 minut). Gotową babkę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy ją z formy. Jeśli na babce zostało sporo bułki tartej ściągamy ją za pomocą pędzelka.

Kiedy babka jest wystudzona przygotowujemy polewę. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia (uwaga bardzo szybko tężeje i torba jej pilnować 🙂 ). 

Wystudzoną babkę polewamy lekko tężejącą polewą.

Smacznego 😉

Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.