Jeżeli znudziły Wam się już szparagi podane w sposób klasyczny z sosem holenderskim lub tartą bułką i masłem to czas na ich nową odsłonę — szparagi w sosie teriyaki. Ten słodko-słony japoński sos to klasyka do dań z grilla w Kraju Kwitnącej Wiśni. Najczęściej wykorzystuje się go do mięsa lub ryb, które uzyskują charakterystyczną błyszczącą skorupkę za sprawą dodatku cukru. Sos teriyaki można kupić oczywiście gotowy, jednak jego przygotowanie jest tak proste, że z łatwością można wykonać go w domu. Oryginalne receptury zawierają zwykle sos sojowy, wino mirin, sake oraz cukier. Jednak ja bardzo lubię zamerykanizowaną wersję, w której wystarczy podgrzać sos sojowy z dowolnym słodzikiem (u mnie zwykle jest to miód lub syrop klonowy) z odrobiną soku z limonki lub octu ryżowego. Aby marynata miała bardziej orientalny smak, dodaję do niej również imbir oraz czosnek. Wtedy smakuje naprawdę wybornie. W tym przepisie polecam szparagi przygotować w całości na grillu, aby zyskały charakterystyczny dymny smak. Dodatkowo w trakcie opalania nad ogniem cukier zawarty w sosie fantastycznie się karmelizuję, nadając potrawie jeszcze więcej aromatu. Szparagi w sosie teriyaki można przygotować również w warunkach domowych na patelni grillowej. Podane z prażonym sezamem będą smakowały naprawdę wyśmienicie. Koniecznie musicie ich spróbować, póki sezon na szparagi trwa w najlepsze. 😉
SKŁADNIKI
Szparagi:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos teriyaki:
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki miodu, syropu klonowego albo brązowego cukru
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
- 2 cm kłącza imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
Sos teriyaki
- Do rondelka wlej sos sojowy, ocet oraz miód. Dodaj otarty imbir oraz ząbki czosnku.
- Gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Szparagi
- Szparagi umyj i osusz. Odetnij im twarde końcówki na wysokość 1-2 cm. Opcjonalnie, jeżeli już nie są młode, możesz je obrać w miejscach, w których skóra jest grubsza.
- Następnie posmaruj je olejem i ułóż na dobrze nagrzanym grillu lub patelni grillowej.
- Obracaj je od czasu do czasu przez około 5-8 minut, aż staną się al dente.
- Pod koniec grillowania posmaruj je gotowym sosem teriyaki.
- Gotowe szparagi podawaj z prażonym sezamem.