Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem
Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem z kiełbasy, pieczarek i sera żółtego to znakomita przekąska na śniadanie czy kolację. Mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz ciasto drożdżowe w połączeniu z pysznym i sycącym farszem stanowi świetne połączenie. Bułki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne.

 

Składniki na bułki drożdżowe z nadzieniem (około 10 sztuk):

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych bądź opakowanie (8-10g) suchych
  • 300 ml mleka
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 pętka ulubionej kiełbasy
  • 6-7 pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz czarny i ziołowy, sól

Dodatkowo: jajko do posmarowania

 

Przygotowanie

Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli mamy suche drożdże, to pomijamy powyższy krok.

Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, olej, wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży lub wsypujemy suche drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Kiełbasę, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy na oleju. Dodajemy ketchup, doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy farsz będzie już chłodny, mieszamy go ze startym serem żółtym.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz krótko wyrabiamy ręką. Następnie dzielimy je na 10-12 porcji. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Na środku układamy farsz, zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół około 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem
Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

 

Zobacz inne przepisy na drożdżowe bułeczki:

Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami

Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą

Bułki Pszenno-Żytnie Z Serem Żółtym I Cebulą

Bułki Pszenne Na Jogurcie

 

Print Friendly, PDF & Email