wtorek, 9 czerwca 2020

UDKA Z KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ

     Dziś polecam Wam przepis,który przetestowałam już jakiś czas temu i ciągle mi towarzyszy. Kurczak wychodzi pyszny,soczysty i bardzo bardzo smaczny. Niewielkim kosztem można wyczarować naprawdę świetny obiad. U Nas kurczak podany był ze szparagami w bułce tartej i sałatką z pomidorami,rzodkiewką. Smacznie,zdrowo i kolorowo.


SKŁADNIKI :

  • 6-7 ćwiartek z kurczaka
  • duży jogurt naturalny tj ok 350
  • 5-6 ząbków czosnku
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka pieprzu
  • 3 czubate łyżki chrzanu 
Umyte i suche ćwiartki ponacinać. 
Przygotować marynatę - jogurt wymieszać z solą,pieprzem,chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Kurczaka położyć na blachę,na której będzie pieczony. Nasmarować go marynatą,dokładnie,z każdej strony i odstawić na ok 2 godziny. 
Pieczemy w 180 st.C przez 1 godzinę. W trakcie możemy go obrócić. 
Pod koniec pieczenia zwiększam temperaturę by skórka z wierzchu się zrumieniła i była chrupiąca.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz