wtorek, 9 czerwca 2020

Ciasto widelcem mieszane.




Najłatwiejsze ciasto w świecie. Wszyscy mogą je upiec i nie ma tłumaczenia,
że mi nie wychodzi, ja nie umiem. To po prostu, musi się udać. 
Wystarczy wrzucić kolejno składniki do miski i wymieszać. Czym chcecie, 
widelcem, łyżką, lub trzepaczką, tak jak ja :) Możecie też użyć miksera, 
ale nie ma takiej potrzeby.
Ciasto, owoce i kruszonka. Mówię Wam, pycha. Jeśli stwierdzicie, 
że nie chce Wam się, robić kruszonki, to nic nie szkodzi. 
Wystarczy, że posypiecie ciasto cukrem pudrem. Też będzie pycha :) 
To co robicie? Oczywiście czekam na Wasze komentarze :)


Składniki:
Kruszonka:
100 g. masła
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
dowolne owoce, u mnie morele

Wykonanie:
Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.

 
Składniki na kruszonkę, przełożyć do miski. 
Zagnieść palcami, żeby powstała kruszonka. 
Wstawić do lodówki, na czas przygotowania ciasta.

 
Do miski wbić jajka następnie po kolei dodawać resztę składników. 
Cukier, jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia.


Wszystko razem wymieszać, widelcem, łyżką, lub trzepaczką. 
Można użyć miksera, ale nie ma takiej potrzeby. 
Ja wymieszałam trzepaczką.



Gotowe ciasto, przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.


Na cieście ułożyć morele, lub inne owoce. Wierzch posypać kruszonką.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz