Cukinia faszerowana kukurydzą, rukolą i fetą zapiekana w piekarniku

     W tym roku mocno stawiam na dania bezmięsne. Taka dieta zdecydowanie mi służy. Nie mówię, że już nigdy nie zjem kiełbaski z grilla albo suchej krakowskiej na kanapce ale zdecydowanie ograniczam mięsne składniki w mojej kuchni. Inspiracji na dania bezmięsne szukam głównie w książkach i czasopismach. W tych poszukiwaniach natknęłam się gdzieś na zdjęcie przedstawiające danie z użyciem takiej właśnie okrągłej cukinii. Spodobała mi się ale nie spotkałam jej wcześniej w sklepach. Ku mojemu zdziwieniu za parę dni znalazłam takie okazy. Przepisu nie pamiętałam ale postanowiłam je kupić. W lodówce znalazłam rukolę, kukurydzę i fetę. Cukinia wyszła przepyszna. Coraz częściej się przekonuję, że dania typu: co znajdę w lodówce - są najlepsze :)



Składniki:
  • 4 okrągłe cukinie (mogą być również podłużne ale te efektowniej wyglądają)
  • garść rukoli
  • pół puszki kukurydzy
  • pół kostki fety (ok. 100-150 gram)
  • szczypta papryki wędzonej
  • łyżeczka ziół włoskich (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka)
  • świeże lub mrożone gałązki rozmarynu
  • oliwa do polania
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ścinamy czubki cukinii i wydrążamy środek. Miąższ cukinii kroimy drobniej i wrzucamy do rondelka. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy rukolę, odsączoną kukurydzę a na końcu fetę. Całość przyprawiamy.

Napełniamy cukinie farszem, przykrywamy ściętym czubkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą i dodajemy rozmaryn. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (najlepiej na termoobiegu) i wkładamy nasze cukinie na około pół godziny. Sprawdzamy miękkość widelcem. Upieczone danie podajemy z ryżem lub kaszą albo komosą ryżową.

Jeśli używamy podłużnej cukinii to przekrawamy ją wzdłuż na pół, również wydrążamy, przygotowujemy farsz i napełniamy połówki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i tak samo zapiekamy.


Komentarze