piątek, 5 czerwca 2020

Sernik truskawkowy z perłową polewą

Niezwykle kremowy sernik truskawkowy na zimno polany polewą z białej czekolady i galaretki. Pyszny letni deser z truskawkami w roli głównej.
Foremka o średnicy 18 cm. 
500 gramów sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
1 szklanka (250 ml.) śmietanki kremówki 30%
1 śmietan fix
250 gramów świeżych truskawek + kilka do dekoracji
30 gramów żelatyny( 3 łyżki)
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku truskawkowym lub inna czerwona
1 tabliczka białej czekolady
Kilka biszkoptów

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix na gęsty krem następnie dodawać  cały czas miksując łyżka po łyżce ser twarogowy. Miksujemy na jednolitą masę.
Truskawki obrać z szypułek i za pomocą blendera zmiksować na jednolity mus.
Gotowy mus dodajemy do masy sernikowej i całość miksujemy do połączenia składników.
Żelatynę zalać 5-6 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić aż napęcznieje ok. 10 minut.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać można włożyć na 10 sekund( nie dłużej! ) do mikrofalówki lub wstawić naczynie do ciepłej wody. Żelatyna powinna być płynna.
Następnie cały czas miksując wlać żelatynę wolnym strumieniem do masy sernikowej.

Foremkę wyłożyć folią spożywczą ( jeżeli używamy silikonowej to pomijamy ten krok) na dnie ułożyć biszkopty i przelać masę sernikową, wierzch  wyrównać.
Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny aby stężał.

Polewa z białej czekolady i galaretki.
Galaretkę wsypać do wysokiego naczynia i zalać 200 ml. wrzątku dokładnie wymieszać aż składniki się rozpuszczą i dodać połamaną na kawałki białą czekoladę, ponownie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Pozostawić do lekkiego stężenia. Polewa powinna być gęsta i lejąca.

Schłodzony sernik wyciągamy z foremki i polewamy polewą,wierzch delikatnie wyrównać nożem lub łyżką i ponownie wstawić do lodówki na ok. godzinkę.


Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz