6/04/2020

6/04/2020

Trzy śniadaniowe pomysły na grzanki ze szparagami


Sezon na szparagi w pełni, a trwa bardzo krótko, dlatego warto go wykorzystać do maksimum. Ja szparagi uwielbiam, przygotowuję z nich krem, dodaję do risotto, sałatek i kasz, ale najbardziej lubię wersję śniadaniową, na grzance, z jajkiem lub innym dodatkiem. Dziś podrzucę Wam trzy banalnie proste w przygotowaniu pomysły na grzanki ze szparagami. Mam nadzieję, że Wam się przydadzą.






Grzanka ze szparagami i jajkiem:
  • ulubione pieczywo
  • kilka szparagów ugotowanych al dente na parze (lub wodzie)
  • kremowy serek czosnkowy lub chrzanowy (możecie kupić gotowe lub do naturalnego serka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek/łyżeczkę chrzanu)
  • jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szparagi, obok wbijamy jajko. doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty szparagi, jajko około 3-4 minuty. Grzankę smarujemy serkiem, kładziemy szparagi, usmażone jajko.



Grzanka z zielonym pesto i szparagami:
  • ulubione pieczywo
  • kilka szparagów ugotowanych al dente na parze (lub wodzie)
  • zielone pesto (u mnie akurat pesto z brokuła, które przygotowuję z ugotowanej łodyżki brokuła, listków bazylii, orzeszków pinii lub pestek słonecznika, oliwy, czosnku, soli, pieprzu i parmezanu - miksuję belnderem na gładką masę)
  • ser typu blue lub feta
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Grzankę smarujemy pesto, kładziemy szparagi, posypujemy pokruszonym serem.


Grzanka ze szparagami i mozzarellą:
  • ulubione pieczywo
  • kilka szparagów ugotowanych al dente na parze (lub wodzie) 
  • kremowy serek czosnkowy lub chrzanowy (możecie kupić gotowe lub do naturalnego serka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek/łyżeczkę chrzanu)
  • mozzarella (u mnie burrata)
  • roszponka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczywo podgrzewamy na suchej patelni. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Grzankę smarujemy serkiem, kładziemy roszponkę, szparagi, na wierzchu kładziemy mozzarellę. Wierzch dodatkowo można posypać grubą solą morską.


2 komentarze:

  1. Po prostu genialne! Zrobię na pewno wszystkie trzy wersje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam, super szybkie, a naprawdę przepyszne śniadanie ;-)

      Usuń