Papryka faszerowana mięsem drobiowym oraz miksem kasz z jogurtowym sosem cytrynowo-miętowym

Jeżeli jesteście fanami faszerowanej papryki, koniecznie musicie spróbować mojej dzisiejszej propozycji.

To papryka nadziewana mielonym mięsem drobiowym z dodatkiem pomidorów, cebulki, orzeszków pinii i miksu kasz.

Wychodzi smacznie i sycąco.

Zimny sos jogurtowy o cytrynowo-miętowym posmaku bardzo fajnie komponuje się z ciepłą papryką.

  • 4 papryki
  • około 300 g mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości)
  • 1 cebula
  • 2 pomidory malinowe
  • 100 g miksu kasz: Fit Lunch niebieski SONKO
  • bulion lub woda
  • garść tartego sera (u mnie mozzarella)
  • 25 g orzeszków pinii
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy cytrynowo-miętowy

  • 190 g jogurtu naturalnego
  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z połowy małej cytryny
  • około 1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
  • szczypta soli i pieprzu

Cebulę drobno siekamy.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je wrzącą wodą. Zdejmujemy skórę. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.

Miks kasz gotujemy w bulionie lub osolonym wrzątku na średnim ogniu przez około 5 minut. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone. Smażymy wszystko razem co jakiś czas mieszając. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory. Podlewamy 1-2 łyżkami wody. Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż pomidory się rozpadną, a cały płyn odparuje z patelni. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Na patelnię dodajemy orzeszki pinii oraz ugotowaną mieszankę kasz. Mieszamy. Gdy nadzienie lekko przestygnie dodajemy garść tartego sera, mieszamy.

Oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych papryki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Środek wypełniamy przygotowanym nadzieniem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40-45 minut (do miękkości papryki).


Listki mięty drobno siekamy.

W garnuszku umieszczamy jogurt naturalny. Dodajemy posiekaną miętę oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku cukrem oraz szczyptą soli i pieprzu.