Jajka faszerowane tuńczykiem

…na śniadanie …na kolację …dla gości …na imprezę …na Wielkanoc

Jajka jadamy bardzo często, czasem na twardo, czasem na miękko, sadzone lub pod postacią omletu. Tym razem proponuję, by wypełnić je prostym i zarazem smacznym farszem z tuńczyka👍😊 Tak przygotowane ciekawie urozmaicą Twoje codzienne śniadanie lub kolację. Mogą również być podane gościom, na rodzinnej imprezie lub znaleźć się na stole wśród wielkanocnych potraw.

 

 

Składniki:

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

 

Ugotowane jajka obłup, opłucz i przekrój na pół. Powyjmuj żółtka, przełóż je do pojemnika malaksera. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, majonez oraz przyprawy. Całość zmiksuj na jednolitą gładką masę. Nadzieniem wypełnij białka jajek – ja do tego użyłam szprycy do dekorowania ciast. Gotowe podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

 

Jeśli chcesz, by danie wyglądało bardziej dekoracyjnie, możesz jajka ułożyć na liściach sałaty lub na zimnym sosie np. czosnkowym, pomidorowym, curry.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *