Śniadanie mistrzów - wytrawne pełnoziarniste gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem

jajko-z-pomidorami-ziolami

Jak dla mnie wytrawne gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem to prawdziwe śniadanie mistrzów.  Jest proste do zrobienia, bardzo pożywne i zdrowe, a także pięknie się prezentuje na talerzu. To idealna odmiana dla tradycyjnych kanapek czy jajecznicy. Najlepiej przygotować je na weekendowe rodzinne śniadanie, kiedy to czas nas nie goni i możemy spędzić więcej czasu przy wspólnym posiłki.


Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie tez ine smakowite pomysły na jajka na śniadania:

Wytrawne gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem


Śniadanie mistrzów - wytrawne pełnoziarniste gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki
Gofry:
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania gofrownicy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • jajka
  • pomidory malinowe
  • kozi ser
  • sól
  • pieprz czarny



Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie malujemy ją olejem i wylewamy na nią odpowiednią ilość ciasta. Pieczemy, aż do uzyskania chrupiących gofrów.
W międzyczasie na patelni smażymy sadzone jajka.
Na ciepłe gofry układamy plasterki pomidorka, sadzone jajko i posypujemy pokruszonym kozim serem. Wszystko solimy i pieprzymy.



Komentarze

  1. Wygląda apetycznie i do tego pięknie :)
    Zjadła bym takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz