Zupa z botwiny

4.8/5 (179 ocen)
Zupa z botwiny

Zupa z botwiny to jedna z moich ulubionych wiosennych zup! To dla mnie taka majowa zupa, którą zajadam się z wielkim apetytem co roku. Zupa z botwiny jest naprawdę bardzo smaczna i aromatyczna.

Botwinka

Botwinka to bez wątpienia jedna z łatwiejszych i szybszych do przygotowania zup. Mój mąż lubi ją jeść z ugotowanym jajkiem, jednak moim zdaniem najlepsza zupa z botwiny jest ta z młodymi ziemniakami i koperkiem. W takiej wersji smakuje mi najbardziej!

botwinka przepis

Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku na pyszną botwinkę, która podbije Wasze serca. Jeśli jakimś cudem nie próbowaliście nigdy tej pysznej zupy z botwiny to musicie to koniecznie nadrobić! Jako jedną z takich wiosennych zup polecam Wam jeszcze zupę koperkową.

Przepis na: Zupa z botwiny

Składniki:

  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 2 większe marchewki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • ok. 450 g młodych ziemniaków
  • 2 płaskie łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę z botwiny?


Krok 1

botwinka przepis

Dwie większe marchewki obieramy i kroimy w kosteczkę. Umyte łodygi i liście botwiny (2 pęczki) siekamy, a młode buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do średniej wielkości garnka i wlewamy 1,5 litra bulionu warzywnego. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, 2 łyżki posiekanego lubczyku, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pęczek posiekanego koperku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.


Krok 2

Zupa z botwiny

Ok 450 g ziemniaków obieramy i kroimy w małą kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oleju lub masła klarowanego. Wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 7 minut (co chwilę mieszając).

Do gotującej się zupy dodajemy podsmażone ziemniaki, 3 łyżki soku z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odlewamy do miseczki 100 ml zupy i mieszamy z łyżeczką mąki oraz 100 ml śmietanki. Wlewamy do zupy. Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika. 


Zupa z botwiny

zupa botwinka

Zupa z botwiny

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 179

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jayjay
Jayjay
2 lat temu

Bardzo dobra zupa

Ola Pszeniczniak
Ola Pszeniczniak
3 lat temu

mistrzostwo! pierwszy raz mąż mięsożerca wolał dokładkę zupy zamiast drugiego 😀

Zupa z botwiny

Zupa z botwiny to wiosenna królowa wszystkich możliwych zup. Co roku zajadam się nią z wielkim smakiem. Muszę przyznać, że zupa z botwiny jest uwielbiana przez moich domowników i każdy często nakłada sobie dokładkę, ponieważ ona smakuje naprawdę genialnie! Kolorowa, wiosenna i smaczna zupa z botwiny posmakuje każdemu! Najlepiej smakuje na ciepło wraz z młodymi ziemniakami i dużą ilością koperku. Jak dla mnie zupa z botwiny to istne mistrzostwo świata!

Botwinka

Botwinka jest to jedna z najłatwiejszych i najszybszych zup jakie tylko mogą być. Jeżeli chodzi o dodatki do tej zupy, to mój mąż najbardziej lubi ją jeść z ugotowanym jajkiem. Mi najbardziej smakuję zupa z botwiny z młodymi ziemniakami i świeżym, pachnącym koperkiem. Jak dla mnie to prawdziwy klasyk na wiosenny obiad dla całej rodziny.

Zupa botwinkowa

Specjalnie dla Was przygotowałam dokładny przepis na botwinkę, która z pewnością podbije Wasze serca i podniebienia. Jestem bardzo ciekawa ilu z Was do tej pory próbowało zupę botwinkową. Jeżeli jeszcze nigdy jej nie przygotowywaliście, to ten przepis Wam to z pewnością ułatwi. Zupa botwinkowa ma piękny wyrazisty kolor. Jeśli będziecie ją przygotowywać zgodnie z opisanym przepisem to jestem pewna, że się w niej zakochacie! Może szukasz innych takich wiosennych zup to polecam Wam jeszcze wypróbować zupę koperkową.

RozwińZwiń