W sklepie pojawiły sie już pomidory, które smakuja pomidorem, a nie papierem toaletowym. A co może być smaczniejszego niż malinowy pomidor z młodą, słodką cebulą? Polecam świetną sałatkę, dzięki, której będziemy mogli np. Przerobić większą ilość pomidorów, których nie jesteśmy w stanie na raz zjeść.
Pomidory marynowane to idealny dodatek do wszystkich mięs, także tych z grilla. Świetnie smakują na kanapce, i jako sałatka do obiadu. Są wyraziste w smaku, a przygotowanie to zaledwie kilka chwil.
Na 5 słoików o pojemności 500 ml
1 kg pomidorów malinowych
1 kg młodej, słodkiej cebuli
5 łyżek oleju rzepakowego
1.5 litra wody
150 ml octu spirytusowego 10%
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu ziarnistego
1 kg pomidorów malinowych
1 kg młodej, słodkiej cebuli
5 łyżek oleju rzepakowego
1.5 litra wody
150 ml octu spirytusowego 10%
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu ziarnistego
Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy sól i cukier, a następnie marynatę zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie myjemy pomidory i kroimy je w niezbyt cienkie plastry, kroimy od strony szypułki. Następnie obieramy i kroimy cebulę, również w plasterki.
W czystych i wyparzonych słoikach układamy warstwy cebula pomidor, aż do wykorzystania składników. Do każdego słoika dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego, jeden listek laurowy i po 4 ziarenka pieprzu. Na samym końcu dodajemy po 1 łyżce oleju na każdy słoik, zalewamy pomidory zalewą i zakręcamy słoiki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h. Przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane pomidory możemy przechowywać w lodówce ok miesiąca, jeżeli chcemy przedłużyć ich trwałość pasteryzujemy ok 5 minut.
Smacznego!
W tym czasie myjemy pomidory i kroimy je w niezbyt cienkie plastry, kroimy od strony szypułki. Następnie obieramy i kroimy cebulę, również w plasterki.
W czystych i wyparzonych słoikach układamy warstwy cebula pomidor, aż do wykorzystania składników. Do każdego słoika dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego, jeden listek laurowy i po 4 ziarenka pieprzu. Na samym końcu dodajemy po 1 łyżce oleju na każdy słoik, zalewamy pomidory zalewą i zakręcamy słoiki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h. Przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane pomidory możemy przechowywać w lodówce ok miesiąca, jeżeli chcemy przedłużyć ich trwałość pasteryzujemy ok 5 minut.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale uwielbiam pomidory :)
OdpowiedzUsuńTo polecam serdecznie, to naprawdę dobrze smakuje
UsuńMy właśnie zjedliśmy dziś słoik na kolację-to jjest naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCzy cukier można tu zastąpić ksylitolem/erytrolem?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie idzie do pasteryzacji to można, nie wiem jak tego rodzaju słodzidła wpływają na pasteryzację
UsuńJa jescze dodaję ogórka jest pyszne
OdpowiedzUsuńSpróbujemy:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńZrobiłam pomidory, i juz po jednym dniu lodówce są pyszne. ich wykonanie nie zajmuje dużo pracy. ja dodałam jeszcze pokrojony czosnek.
OdpowiedzUsuńCieszę, że przepis przypadł do gustu! Mi też smakują!
UsuńRozumiem że po pasteryzacji nie trzeba już trzymać w lodówce? Bardzo smacznie wyglądają muszę spróbować bo uwielbiamy pomidory z cebulką.
OdpowiedzUsuńNie ma potrzeby trzymać w lodówce:)
UsuńInne pomidorki mogą być ?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak!
OdpowiedzUsuń