maja 22, 2020

Pieczarki z jarmużem i jajkiem


Pieczarki z jarmużem i jajkiem
Wegetariański, lekki obiad, pełen smaku. Pieczarki duszone, z dodatkiem sosu sojowego i czosnku, przesmażony jarmuż, jajko sadzone i płatki parmezanu. Danie powstało z typowego przeglądy lodówki, ale bardzo mi posmakowało, wszystko tu do siebie pasowało. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i zdrowe, czego chcieć więcej:)



Pieczarki z jarmużem i jajkiem

2 porcje

Składniki:

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
300-400 g pieczarek
1 łyżka sosu sojowego

1 ząbek czosnku
200 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg)
1 łyzka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól

2 jajko
parmezan do posypania 


Wykonanie:
Cebule i czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę  i masło, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć.
Pokroić pieczarki, wrzucić na patelnię i smażyć ok 15 minut, aż stracą wodą i się zarumienią, doprawić sosem sojowym, pieprzem i solą jak trzeba. Zdjęć z patelni. Rozłożyć na dwa talerze.
Na tę samą patelnię dodać oliwę, wrzucić  drugi ząbek czosnku posiekany i jarmuż.
Smażyć aż jarmuż zmięknie, doprawić solą i sokiem z cytryny, przełożyć na talerze.
Usmażyć jajka. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem

Pieczarki z jarmużem i jajkiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger