maja 18, 2020

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym


Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
W maju zwykle przechodzę na lżejszą kuchnię ale ten tegoroczny jest jakiś taki wyjątkowo nieprzyjemny i zimny, toteż organizm nadal domaga się ciepłych i konkretnych dań. A co może być lepszego w takiej sytuacji niż domowa zapiekanka - kwintesencja comfort food? Moja dzisiejsza propozycja do ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem z dodatkiem mlecznego sosu serowego. Brzmi dobrze? Gwarantuję, że tak samo smakuje.



Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Składniki:
1 kg ziemniaków dobrych do pieczenia
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy albo oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
3/4 kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka wieprzowego i indyka)
1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do mięsa mielonego
1 szklanka mrożonego groszku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
100 g sera żółtego ( u mnie emmentaler)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka Przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
szczypiorek do posypania na wierzchu

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w  plasterki ( najlepiej na mandolinie albo robocie kuchennym).
Zagotować wodę, obficie posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minut, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia z wody.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę kilka minut, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać mięso. Rozbijając drewnianą łyżka, smażyć ok 10 minut, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę i groszek, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut.
W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje.
Dodać starty ser, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Formę do zapiekania wysmarować 1 łyżką masła. wyłożyć na dno 1/3 ziemniaków a na to 1/2 mięsa i polać 1/2 sosu. Na to znów ziemniaki, resztę mięsa i resztę sosu .
Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać przyprawą do ziemniaków i wyłożyć kawałki masła ( łącznie 1 łyżka).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Podawać posypane szczypiorkiem, najlepiej z dodatkiem surówki albo mizerii.

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Przepisy inspirowane naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger