Rabarbar - jak mrozić rabarbar

Jak mrozić rabarbar. Mrożenie rabarbaru krok po kroku

Na pytanie, czy można mrozić rabarbar, odpowiedź jest jedna – oczywiście tak. Rabarbar, czyli rzewień, to warzywo o charakterystycznym cierpkim smaku, które idealnie nadaje się do wypieków, deserów, kompotów oraz jako dodatek do mięs i ryb. Jeżeli chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem łodyg rzewienia poza sezonem, poradzimy jak mrozić rabarbar. Sprawdź, jak się mrozi rabarbar krok po kroku.

Rabarbar, a po polsku rzewień, to warzywo które znane jest u nas od stuleci. Rabarbar do Europy przywędrował w XVI wieku z Azji Środkowej. Kiedyś rzewień był jednym z pierwszych świeżych warzyw dostępnych w naszym kraju, a do tego bardzo tanim. W kuchni używane są łodygi rabarbaru, które powinny być obrane ze skórki. Mają one charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im bardziej czerwona jest skórka łodygi rabarbaru, tym ma słodszy smak. Rabarbar nadaje się do jedzenia jedynie w maju i na początku czerwca, później staje się twardy i gorzki. 

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar jest naprawdę fit! 100 g rabarbaru zawier jedynie 16 kcal, a do tego dużo potasu, a także wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor i odrobinę siarki. Jest także źródłem witamin A, C, E oraz kwasu foliowego i błonnika. Można jeść go na surowo, jednak nie jest to wskazane ponieważ zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego i może być szkodliwy dla osób z chorobami nerek i reumatyzmem. Dlatego rabarbar lepiej jeść ugotowany lub upieczony.

Czy można mrozić rabarbar?

Sezon na rabarbar trwa krótko, można więc zrobić sobie niewielki jego zapas na zimę, tym bardziej, że rabarbar bardzo dobrze znosi mrożenie. 

Jak mrozić rabarbar. Mrożenie rabarbaru krok po kroku

  • Łodygi rabarbaru przeznaczone do mrożenia myjemy, pozbawiamy liści i oczywiście obieramy ze skórek. Następnie kroimy je na kawałki o długości ok. 1,5 do 2 cm. 
  • Pokrojony rabarbar przekładamy na metalowe sitko.
  • W dużym garnku gotujemy wodę. Sitko z pokrojonym rabarbarem zanurzamy we wrzątku na ok. 30 sekund. Następnie zblanszowany rabarbar natychmiast chłodzimy w wodzie z lodem. 
  • Rabarbar osuszamy na ręcznikach papierowych, a następnie układamy na plastikowych tackach do wstępnego zamrażania. Kawałki rabarbaru nie powinny się dotykać. 
  • Na kilka godzin wstawiamy rabarbar do zamrażalnika.
  • Po wstępnym zamrożeniu przesypujemy kawałki rabarbaru do woreczków do zamrażania lub specjalnych pojemników i wstawiamy do zamrażarki. Teraz już tylko cieszymy się smakiem wiosny w zimowych miesiącach.

Rabarbar w kuchni

W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.

Rabarbar świetnie nadaje się do wypieków, deserów i przetworów. Jest doskonałym składnikiem na kompot, który jest niezwykle orzeźwiający i dobrze gasi pragnienie. Słynne są ciasta i racuchy z rabarbarem. Rabarbar bardzo dobrze komponuje się z truskawkami, co warto wykorzystać przy robieniu konfitur lub kompotów. Można także podawać go jako wyszukany dodatek do dań z mięs i ryb.

Ciasto z rabarbarem

Przepis na proste ciasto z rabarbarem

Przygotowanie tego ciasta z rabarbarem trwa dosłownie 10 minut, a efekt zasmakuje każdemu! Koniecznie sprawdź przepis na proste ciasto z rabarbarem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *