piątek, 10 marca 2017

Kapsalon.




Frytki zapiekane z piersią kurczaka i żółtym serem. Na to warzywa i sos czosnkowy.
Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno 
z moich ulubionych dań, a mój syn po prostu uwielbia :) 
Zainwestowałam nawet w szklane foremki :)
Co do warzyw, to możecie dodać, jakie lubicie. Często zamiast kapusty pekińskiej, 
dodaję sałatę lodową. Czasami dorzucam rzodkiewkę. 
Z podanych składników, zrobiłam dwie porcje.


Składniki:
kilka ziemniaków
1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią)
100-150 g sera żółtego
warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka)
olej do smażenia frytek
przyprawa gyros

Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany
sól,pieprz

Pierś pokroić na małe kawałki. Natrzeć olejem i przyprawą gyros. Odstawić.

Z ziemniaków usmażyć frytki.

Piersi również usmażyć ( na patelnię nie trzeba lać oleju, bo wystarczy ten z mięsa)


Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. 
Posypać utartym serem żółtym.


 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut,aż ser się rozpuści.

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.


Upieczone frytki z mięsem i serem, polać delikatnie sosem czosnkowym, 
na to wyłożyć pokrojone warzywa i na to znowu sos czosnkowy.





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz