Menu górne

Burgery z Chrupiącymi Stripsami (Chicken burger)


Kurczak Burger? Proszę bardzo! 
Dziś przepis na proste hamburgery z chrupiącymi stripsami (rodem z popularnej sieciówki).
Sekret niepowtarzalnego smaku tkwi w połączeniu soczystego kurczaka w mistrzowskiej, chrupiącej panierce i delikatnie roztopionego sera cheddar.  
Do tego ostre i orzeźwiające dodatki. U mnie nie zabrakło świeżego pomidora, cebuli, papryczek jalapeno i kiszonego ogórka. Dopełniając całość smak uwydatniają 
domowy sos serowy (tutaj przepis) i dobry ketchup.Takie chickenburgery zasmakują każdemu :) 
Bardzo polecam!

Składniki na 8 sztuk stripsów z kurczaka do hamburgerów:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 300 ml maślanki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku 
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej 
  • 2 szklanki mąki pszennej
Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Podzielić na 8 części, tak aby wielkością pasowały do wielkości bułek do hamburgerów (ja każdą pierś kroję w poprzek na pół - powstają mi 4 cieńsze filety. Każdego z nich przekrawam ponownie na pół - otrzymuję 8 kawałów). Piersi zamarynować w przyprawie do kurczaka i odstawić na 1 godzinę. 
 
Następnie do miski wbić jajko i wlać maślankę. Całość połączyć trzepaczką. Dodać piersi i delikatnie zamieszać tak. Pozostawić na 30 min. W innym naczyniu wymieszać mąkę z pozostałymi przyprawami. 
Piersi z kurczaka obtaczać w przygotowanej mieszance i wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem (powinien sięgać do połowy wysokości kotletów). Smażyć do mocnego zezłocenia z obu stron na średniej mocy palnika. Zbyt niska temperatura spowoduje, że panierka nie będzie chrupiąca, a zbyt wysoka - że się spali. Odsączyć na ręczniku papierowym.

BRIOCHE CZY TYPOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW Z SEZAMEM?
 
Składniki na Brioche (wyszło mi 8 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 14 g drożdży suszonych
  • 80 g masła
Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka
 Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, lekko ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. 
Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt koła. Zwinąć jak naleśnik wkładając końce pod spód bułki - znów tworząc kulkę. Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią lub lnianą ściereczką i odstawić na 45 min. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka. Piec z termoobiegiem przez około 25 min. w temperaturze 190*. Wyjąć wystudzić na kratce.
Składniki na Bułki do Hamburgerów z Sezamem (8 sztuk):
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 duże jajko
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 duże łyżki cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka, sezam

Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z drożdżami, mlekiem w proszku, solą i cukrem. Dodać jajko, lekko ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią lub lnianą ściereczką i pozostawić na 35 min. do podrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem. Piec z termoobiegiem przez około 15-20 min. w temperaturze 200*. Wyjąć wystudzić na kratce.

Pozostałe składniki:

  • 8 bułek do hamburgerów (domowe z przepisu wybranego przepisu powyżej lub kupne)
  • ser cheddar (może być topiony w plasterkach)
  • sałata lodowa
  • papryczki jalapeno
  • cebula czerwona lub biała
  • pomidor
  • ogórek kiszony / konserwowy / surowy / małosolny
  •  ketchup
  • sos curry z miodem
  • sos jalapeno 
  • sos serowy (tutaj przepis)
Bułki do hamburgerów przekroić na pół. Ułożyć na suchej patelni i podgrzewać na małej mocy palnika do zarumienienia od wewnątrz, następnie chwilę podgrzać z zewnątrz. Spód bułki posmarować ulubionym sosem, ułożyć sałatę, cebulę. Stripsa z kurczaka położyć na talerzu. Na jego wierzchu ułożyć dwa plasterki sera cheddar. Podgrzać w mikrofali. Gorącego kotleta przełożyć na bułkę. Dołożyć pomidora, ogórka, papryczki jalapeno (co chcecie). Całość przykryć górną częścią bułki posmarowaną od wewnątrz ulubionym sosem. 

Oczywiście z dodatkami możecie kombinować - to tylko moja propozycja ;) Nam w tym połączeniu nie mogło zabraknąć sosu serowego :)

https://natomamochote.blogspot.com/2020/02/dip-serowy-z-jalapenio.html


Podobne przepisy:


https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/burgery-woowe-najlepsze.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/fishburger.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/kebab-po-polsku-najlepszy.html

 Domowe Hot Dogi - Najlepsze

http://natomamochote.blogspot.com/2018/06/domowe-hot-dogi-najlepsze.html


Tortilla z Kurczakiem 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/tortilla-z-kurczakiem.html#more

Hamburgery Amerykańskie 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/08/hamburgery-amerykanskie.html











1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)