Pielmieni- pierożki syberyjskie

Pielmieni to tradycyjne pierożki syberyjskie popularne również w Rosji czy na Ukrainie. Pierożki są malutkie, bo wycinane ringiem o średnicy 5 cm, dlatego są w sam raz na jeden kęs. Wypełnione są po brzegi mięsnym nadzieniem i rosołkiem, który wytwarza się podczas gotowania pierożków. Zwykle podaje je się z maczane w occie spirytusowym, lub z gęstą kwaśną śmietaną, która jest również wymieszana z octem. Doskonałą propozycją jest również podanie pielmieni z domowym rosołem. Ja swoje podałam swoje z czerwonym barszczem na zakwasie tak jak serwuje się kołduny, nie jest to tradycyjny sposób podawania tych pierożków, ale dla nas były przepyszne.


Na ok. 120 szt.:
Na ciasto:
500 g mąki krupczatki 
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko L
3 łyżki oleju rzepakowego

Na farsz:
350 g łopatki wieprzowej
350 g mięsa z udźca wołowego
1 żółtko
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
70 ml bulionu wołowego
sól i pieprz 



  • Pielmieni- pierożki syberyjskieMąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo gorącą wodę. Wymieszać, a następnie dodać sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąc folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło.
  • Pielmieni- pierożki syberyjskie Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić.
    Z ciasta odcinać porcje i cienko rozwałkowywać. Kółeczka wykrawać 5 cm ringiem. Farszu nakładać naprawdę sporo, aby pierożki były pękate. Sklejać jak tradycyjne pierogi, a na końcu sklejać rogi pierożków. Pierożki ułożyć na czystej    ściereczce.
       Pierożki wrzucać na posolony wrzątek . Gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia i zagotowania się pierożków. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku. Smacznego!


2 komentarze:

  1. W moim domu rodzinnym pielemieni podaje się z dość ostrym sosem musztardowym, a do farszu dodaje się majeranek. Tak robiła moja babcia, wychowana na Syberii����

    OdpowiedzUsuń

Popularne