niedziela, 24 maja 2020

Pieczone kawałki indyka w czosnku i ziołach





Składniki:

1 kg mięsa z udźca indyka
5 ząbków czosnku
1 cebula
garść gałązek świeżych ziół  (tymianek, majeranek, rozmaryn) - lub po 1/2 łyżce suszonych
50 g masła

Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli



Sposób wykonania:

Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki, wrzucamy do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Mięso razem z marynatą przekładamy do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz świeży czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut.
Po upływie tego czasu na wierzch mięsa układamy kawałki masła oraz gałązki świeżych ziół. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...