Młoda kapusta z frankfurterkami

Młoda kapusta z frankfurterkami Dziś mam dla Was przepis na pyszną i sycącą młodą kapustę z frankfurterkami. Tak przygotowaną kapustę można podać jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań. Prosto, szybko i pysznie.

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię młodą kapustę i w sezonie przygotowuję z nią najróżniejsze potrawy. Polecam Wam również gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania).

Składniki:

  • 1 młoda kapusta (większa główka)
  • 4 pieczarki
  • 1 opakowanie frankfurterek delikatesowych Duda
  • 2 dymki
  • 1-2 łyżki oleju
  • około 3-4 szczypty słodkiej czerwonej papryki (dodajemy do smaku)
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta majeranku
  • 3 łyżki masła (można dać mniej)

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty. Solimy i gotujemy około 8-10 minut na małym ogniu.

W głębokiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną dymkę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone frankfurterki. Mieszając smażymy kilka minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie dodajemy naszą młodą kapustę. Mieszamy kapustę z resztą składników. Dodajemy 3  łyżki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną papryką, majerankiem i mieszając podsmażamy z 5 minut. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem i/lub solą i jeszcze chwilę dusimy.

Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz