Kolorowa Pizza

by - 5/21/2020 12:01:00 AM

Taka pizza nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ale za to zawsze smakuje najlepiej i w dodatku cieszy oko swymi kolorami. Możemy taką pizze przygotować z dziećmi które z chęcią nam pomogą np. w układaniu warzyw.
Moja kolorowa pizza mogła by mieć jeszcze więcej kolorów, ale w czasie jakim jesteśmy odpuściłam sobie chodzenie po sklepach i szukanie dodatkowych składników, zrobiłam ją z tego co miałam w domu, a smak podkręciłam przyprawami które są bardzo ważne w kuchni i nie możemy się ich bać zwłaszcza jak są z dobrym składem.












Składniki na 1 pizze o śred 28:


Zaczyn:

  • 12 g drożdży świeżych
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy 
Sos na spód pizzy:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonych warzyw
  • papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, 
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka śmietanki 30 %
Dodatki:
  • 1 żółta papryka
  • na brzegi pizzy możemy dać pokrojone w kostkę pomidory (ja miałam w domu tylko jednego pomidora więc go nie dałam, za to użyłam więcej sosu na brzegach)
  • 1/3 puszki zielonego groszku konserwowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona i przesmażona (niekonieczna)
  • ser żółty tarty
Sos czosnkowo-koperkowy:

  • 50 ml majonezu
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej z koperkiem Vegeta  Natur
  • 1-2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Na samym początku warto przygotować sos czosnkowo-koperkowy aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły ze sobą.

1.Składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy najlepiej do lodówki na czas przygotowania pizzy.
2. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.

4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizze i sos.
5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.
6. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pizzy lub formy na tartę.
Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko.
Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem.

Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)

Pizze podaje z sosem czosnkowo koperkowym. Smacznego !


Podobne Posty

2 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych