piątek, 15 maja 2020

Tarta z kwaśną śmietaną i owocami


To jest sztosik :) pyszna, orzeźwiająca tarta poleca się na majówkę:)

Składniki:
  • 150 gram mąki
  • 115 gram masła 
  • 1 żółtko 
  • 50 gram erytrolu 
  • 2 łyżeczki zimnej wody  (można pominąć)

Zagnieść ciasto i schłodzić. 
Rozwałkować lub wykleić nim blaszkę, schłodzić.
Piec ok. 20 min w 170 stopniach (można obciążyć fasolką, ryżem)

Krem:
  • 2 duże jajka
  • 225 gram śmietany 18% kwaśnej
  • 55 gram śmietany kremówki 
  • 100 erytrolu 
  • 1 łyżka proszku budyniowego 
  • 1 szczypta soli

Zmiksować, wylać na podpieczony spod (może być ciepły) dodać trochę owoców (można tylko świeże na wierzch po upieczeniu. 
Piec w 180 stopniach 20-30 minut lub dłużej, budyń musi być ścięty, nie płynny. Podczas pieczenia warto przykryć ciasto papierem aby się nie przypiekło.
Schłodzić. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz