środa, 20 maja 2020

Najlepsze twarogowe rogaliki






Warto mieć kilka przepisów w kategorii "ulubione", które zawsze się sprawdzają, są proste, szybkie i z łatwo dostępnych składników. Jednym z takich w mojej kolekcji jest przepis na twarogowe rogaliki. Na blogu pokazywałam je już kilkakrotnie, ale za każdym razem coś zmieniam, by smakowały jeszcze lepiej.

Tym razem do ciasta dodałam odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu wyszło miękkie i  przypominało ciasto francuskie. Rogaliki nadziałam konfitura z pomarańczy, ale sprawdzi się tu każda inna gęsta konfitura, marmolada, powidła lub kajmak. Szybkie, proste, a tyle radości;)

Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka

Twarogowe rogaliki 

Składniki (na 32sztuki)
250g twarogu
120g masła
250g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mały słoik konfitury lub powideł
opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder

Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 30 minut.
Ciasto podzielić na 4 szczęście, każdą rozwałkować na krąg o średnicy ok 24cm, pokroić na 8 trójkątów (jak tort). Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia, zwinąć. Można z wierzchu posmarować białkiem i posypać cukrem.
Rogaliki ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC (góra+dół).
Upieczone rogaliki ostudzić. Jeśli nie były posypane cukrem przed pieczeniem, można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj