poniedziałek, 18 maja 2020

Knoppers

Myślę, że każdy z Was jadł w swoim życiu batonika knoppers, ale czy próbowaliście ciasta o tym smaku? Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w internecie i musiałam go zrobić. Biszkopty, krem z Nutellą oraz krem z mlekiem w proszku z wkładką orzechową. Jedyne co bym zmieniła w przepisie to nasączyłabym biszkopty, ponieważ moim zdaniem były za suche, lub biszkopty zamienić na herbatniki, ale poza tym kremy były pyszne! 





Składniki (blaszka 23/33):
biszkopt:
jajka 7 szt,
cukier ok 1,5 szklanki,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,

warstwa orzechowa:
białka 5 szt,
cukier 3/4 szklanki,
orzechy włoskie posiekane 200 g,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
mąka pszenna 1 łyżka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

masa ciemna:
Nutella 350 g,
masło 200 g,

krem biała:
mleko 1/3 szklanki,
cukier 3 łyżki,
mleko w proszku 1 szklanka,
masło 200 g,

polewa:
masło 100 g,
cukier ok 0,5 szklanki,
kakao 3 łyżki,
mleko 3 łyżki,

dodatkowo:
pokruszone migdały 1 garść,

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół.
Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia. Masą smarujemy pierwszy blat biszkoptowy.
Białka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy posiekane orzechy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia. Pieczemy w 170 st. C przez o. 30 min. aż blat będzie przyrumieniony i chrupiący z wierzchu. Upieczony blat odstawiamy do ostygnięcia, a następnie układamy go na cieście. 
Mleko z cukrem gotujemy i studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy na przemian ostygnięte mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Gotową masą smarujemy blat orzechowy i przykrywamy go pozostałym biszkoptem.
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier mleko oraz kakao i dekorujemy wierzch ciasta.
Wierzch posypujemy pokruszonymi migdałami. 
Przepis znaleziony tutaj: https://www.obzarciuch.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz