poniedziałek, 18 maja 2020

Sernik z rosą

Cudowny sernik z rosą na wierzchu.
Miękki i puszysty a zarazem mokry, dosłodzony bezą :)
Polecam spróbować-jest przepyszny, a przy okazji obłędnie wygląda!

Dla osób dla których sernik nie może być bez rodzynek-można spokojnie je dorzucić, wyjdzie bez problemu :)

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło i ugnieść.
Dodać jajko, żółtka, cukier i sól.
Zagnieść na jednolitą masę.
Z ciasta uformować kulkę i owinąć ją folią.
Schłodzić w lodówce przez godzinę

Blachę, najlepiej z odpinaną obręczą, o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto na spód i boki formy. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180^ przez 10 minut 9 do lekkiego podpieczenia).

Składniki na masę serową:
  • 1,2 kg twarogu sernikowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Zmiksować, tylko do połączenia się.
Mieszać niezbyt długo, by nie napowietrzać niepotrzebnie masy.

Wylać do podpieczony spód.
Piec 50-55 minut w 180^C.

Chwilę przed końcem tego czasu pieczenia trzeba przygotować bezę.

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier.

Gorący sernik wyjąć z piekarnika.
Wyłożyć na niego pianę z białek.

Piec 15 minut w 180^C. 

Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić na 15 minut w środku.

Po tym czasie piekarnik uchylić, a sernik pozostawić w środku do całkowitego wystudzenia.
Pod czas procesu studzenia, na cieście będą wytwarzać się kropelki rosy.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz