Domowe drożdżówki z budyniem, wiśniami i kokosową kruszonką

Pogoda nastraja tylko i wyłącznie do pieczenia drożdżówek. Miały być drożdżówki z truskawkami, ale kupienie smacznych, słodkich truskawek graniczy z cudem, dlatego w bułeczkach wylądowały niezawodne mrożone wiśnie.

Tradycyjnie bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z małym dodatkiem pełnoziarnistej płaskurki. Wnętrze bułek wypełniłam budyniem, dodałam mrożone wiśnie i posypałam kokosową kruszonką. Mięciutkie, pachnące, puchate, po prostu pyszne!

Składniki na 12 bułeczek:

  • 420 g mąki (300 g jasnej orkiszowej+120 płaskurki)
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 budyń na 500 ml mleka
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżka masła

Kruszonka:

  • 50 g mąki orkiszowej/płaskurki
  • 1 czubata łyżka ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 25 g masła

Dodatkowo:

  • mrożone wiśnie
  • 1 białko+1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • Przygotować ciasto drożdżowe
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i schować do lodówki
  • w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Wlać do reszty mleka, zagotować z cukrem i cały czas mieszać trzepaczką budyniową, aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać. Przykryć folią spożywczą na styk i odstawić do wystudzenia
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podzielić na 12 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia
  • w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń i owoce uciskając dnem szklanki do samej blachy. Wypełnić środek budyniem, nałożyć po około 5 wiśni, rant posmarować białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką
  • piec w 180*C 20-25 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Uwagi:
Niestety drożdżówki z nadzieniem budyniowym nie nadają się do zamrażania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *