Cukier aromatyzowany bzem

bialy-cukier-kwaity-bzu
 
To był maj, pachniała Saska Kępa szalonym zielonym bzem 💚. Chyba nie ma osoby, która nie znałaby tekstu piosenki Maryli Rodowicz pod tytułem Małgośka. Ja wychowałam się na właśnie na Saskiej Kępie i potwierdzam, że tekst napisany przez Agnieszkę Osiecką jest w 100% prawdziwy. Uwielbiam i zapach bzu i jego piękne kwiaty i oczywiście mam go w swoim ogródku.

A jeśli chcecie zachować jego zapach na dłużej, to zróbcie sobie cukier aromatyzowany bzem. Jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a po otwarciu słoiczka z takim cukrem poczujecie zapach bezowych kwiatów na nowo. 

Cukier aromatyzowany bzem




Cukier aromatyzowany bzem

Czas przygotowania: 30 minut + czas suszenia
Składniki:
  • 1,5 szklanki kwiatków bzu
  • 1 szklanka cukru


Wykonanie:

Kwiatki na przemian z cukrem układamy warstwowo z słoiku i zakręcamy go. Odstawiamy na 48 godzin. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem, żeby cukier oblepił kwiatki.

Cukier wysypujemy na papier do pieczenia i suszymy  w piekarniku ustawionym na 40 stopni przy lekko uchylonych drzwiach.  Gdy cukier będzie suchy blendujemy go i przechowujemy w suchym słoiczku.




Komentarze