Ciasto z truskawkami (mieszane łyżką)

Ciasto z truskawkami (mieszane łyżką) Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami mieszane łyżką. Tak, tak do przygotowania tego ciasta nie trzeba miksera. A owoce…. Jeśli akurat nie macie pod ręką truskawek, to śmiało możecie dodać inne. W tym wypieku sprawdzą się nawet mrożone owoce (nie rozmrażamy ich wcześniej). Jedyna uwaga – jeśli przygotowujecie ciasto z mrożonymi owocami, to czas pieczenia może być o wiele dłuższy.

Proste ciasto z truskawkami wspaniale smakuje z filiżanką dobrej kawy. W tych czasach sklep internetowy z kawą odwiedzam jeszcze częściej 😉 No cóż… ten ciężki czas związany z panującą epidemią sprawił, że energii trzeba mieć jeszcze więcej, bo maluszki szaleją od rana, a zabawy nie ma końca. Bo każdy zmaga się z jakimiś nowymi wyzwaniami… To też dobry czas na załatwienie zaległych spraw związanych z domem, generalnymi porządkami… A po takim intensywnym tygodniu przychodzi w końcu niedziela i upragniony odpoczynek przy kawałku ciasta i pysznej świeżo palonej aromatycznej kawie 🙂 Słodycz domowego wypieku, chwila z bliskimi, chwila zapomnienia… Kocham takie chwile <3 A Wy?

Kawa swiezo palona do ciasta z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka klasy M
  • 2/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 15-16 truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy formę – ja użyłam keksówki 250x110x75, ale może być też blaszka 20×30 cm lub inna podobna. Formę smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy mąką lub kaszą manną. Można też formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.

Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, olej i dodajemy ekstrakt waniliowy. Składniki dokładnie mieszamy.

Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy łyżką do połączenia.

Wylewamy ciasto do przygotowanej formy, a na wierzch układamy truskawki. Owoce można ułożyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Rada: O tym jakie owoce się sprawdzą i czy mogą być mrożone pisałam na początku wpisu.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 40-45 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i użytych owoców – świeże lub mrożone).

Ciasto studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem

Smacznego

Prosty przepis na moje ulubione ciasto z owocami i … ukochana kawa. Polecam Wam odwiedzić super sklep z kawą online 🙂 Na prawdę warto! Bo nie ma lepszego połączenia niż słodycz ciasta z truskawkami i filiżanka ulubionej kawy <3

 

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

  1. Zosia says:

    Zrobiłam z mieszanką owoców – borówki, truskawki, kawałek banana i wyszło super 🙂 U mnie w małej tortownicy. Naprawdę proste ciasto

  2. Daria says:

    Dziś upiekłam – ostatecznie z 20 minut dłużej piekłam, może to kwestia piekarnika albo tego że dałam więcej truskawek. Tak czy inaczej, wyszło bardzo smaczne 🙂 a do tego takie łatwe ! lubię ciasta, które tylko się łyżką miesza 😀

Dodaj komentarz